de samenmakerij

Collectief zoeken naar de innovaties en systeemveranderingen die nodig zijn, omdat doorgaan op dezelfde voet simpelweg geen optie meer is.
(uit: Groots collectief Stadmaken)

De samenmakerij is opgericht voor betere samenwerking tussen diverse stemmen en posities. Samen maken we ons nu & straks.
Op het gebied van samen aan de stad werken, gebeurt er al veel in Groningen, zowel door experts (de bewoners) als door ambtenaren. Tegelijkertijd kan de samenwerking tussen systeem- en leefwereld nog altijd beter en is ook in Groningen de bestendiging van burgerinitiatieven een relevante vraag. We hebben elkaar en de samenwerking hard nodig. Crises genoeg. De durf om echt samen, voeten in de klei, handen uit de mouwen de wereld, de stad, het dorp, de wijk en het eiland, stukje bij beetje beter te maken is meer nodig dan ooit.

De samenmakerij is in 2022 door Maartje ter Veen van Studio MARCHA! bedacht. Terugkijkend is het stuk van haar hand: ‘Groots collectief Stadmaken’ een startpunt geweest voor de samenmakerij:

‘Zou het gewoon een kwestie van beginnen zijn? Beginnen met de erkenning dat de wereld complex is en er dan samen voor kiezen grootser te participeren? Actief deelnemen aan de grotere vraagstukken met de focus op de langere termijn?

Het is in het begin vast onwennig, tijd steken in het collectieve belang. Zomaar samen bouwen aan een sterkere collectieve verantwoordelijkheid voor ons Groningen. En dat geeft niks. Beginnen is de wereld, want er is urgentie genoeg.’